U kunt ons bereiken op: 030 – 2439495 | zuilen@logopediezuilen.nl

Contact:
Zuilen : 030 – 2439495
Parkwijk/LRC : 06 – 24961293
zuilen@logopediezuilen.nl

Eet- en drinkproblemen bij baby’s en jonge kinderen

Eten en drinken zijn een van onze belangrijkste behoeften om te overleven. Eten en drinken komt tot stand door fijne bewegingen van de mondspieren, diezelfde spieren zijn ook nodig bij het spreken. Het is belangrijk dat dit vanaf het begin van een nieuw leven zo optimaal mogelijk benut wordt.

Baby’s en jonge kinderen kunnen problemen hebben met de coördinatie van zuigen-slikken-ademen bij borstvoeding of flesvoeding. Tevens kunnen er problemen ontstaan bij de lepelvoeding of de overgang van vloeibaar naar stukjes, de kinderen moeten leren kauwen en er kunnen problemen hebben met het drinken. Deze problemen kunnen verschillende oorzaken hebben.

Sommige kinderen krijgen sondevoeding. Dit is een slangetje dat het eten naar de maag brengt (neussonde of maagsonde). Naast de sondevoeding is het belangrijk om de fases in de eetontwikkeling in de gaten te houden en te kijken hoe de sondevoeding indien mogelijk afgebouwd kan worden.

De logopedist komt over het algemeen in de thuissituatie kijken hoe het eten en drinken verloopt en geeft u adviezen om het eten en drinken zo optimaal mogelijk te stimuleren.

Voor meer infromatie zie onderstaande internetsite.

www.prelogopedie.nl